Emiratele Arabe Unite

Condiţii de călătorie

Începând cu data de 22 martie 2014, se anulează obligativitatea deținerii unei vize de intrare, de scurtă ședere, pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite, obținută în prealabil. Măsura se aplică posesorilor de pașapoarte simple care doresc să călătorească în EAU în scop de afaceri, turistic sau de vizită.

Viza de intrare se obține, gratis, la orice punct de frontieră EAU, dreptul de ședere conferit fiind de 30 zile. Dreptul de ședere poate fi prelungit, o singură dată, pentru alte 30 zile contra taxei de 500 AED. Prelungirea dreptului de ședere se obține de la Departamentele/Direcțiile generale pentru imigrări din capitala fiecărui Emirat înainte de expirarea dreptului de ședere atribuit la intrarea pe teritoriul EAU.

Nerespectarea dreptului de ședere acordat se penalizează cu amendă de 100 AED pentru fiecare zi de depășire a perioadei respective.

Indiferent de scopul călătoriei (afaceri, angajare, turistic, vizită, studii etc.), va fi evitată, cu desăvârşire, utilizarea paşapoartelor temporare. În cazul acestui tip de paşapoarte, poliţia de frontieră locală refuză acordarea dreptului de intrare pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite a titularilor de paşapoarte temporare, chiar şi în condiţiile existenţei unei vize de intrare valabilă.

De asemenea, este obligatorie încheierea unei asigurări medicale, fie printr-o companie emirateză, fie printr-o companie din străinătate.

Toate tipurile de documente de călătorie folosite de cetăţenii români pentru deplasarea în Emiratele Arabe Unite trebuie să aibă o valabilitate de minim 6 luni de la data intrării pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite.

Pentru mai multe informaţii privind regimul de acordare al vizelor, cetăţenii români sunt sfătuiţi să contacteze autorităţile emirateze:

  • Ministerul Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite - click AICI
  • Ambasada Emiratelor Arabe Unite la Bucureşti

 

Alte tipuri de viză pentru care formalitățile de obținere trebuie să fie îndeplinite anterior deplasării în EAU

Viză de vizită

Pentru acest tip de viză pot depune cereri cetăţenii rezidenţi în EAU, dar numai pentru soţ/soţie sau rudă de sânge de gradul 1 şi 2. Trebuie prezentate documente care să ateste căsătoria sau gradul de rudenie pentru cetăţenii invitaţi.
Viza este valabilă 90 de zile (perioadă care nu mai poate fi reînnoită).

Viză de vizită pentru studenţi

Aceste vize sunt emise pe o perioadă de 90 de zile şi pot fi prelungite de două ori cu aceeaşi perioadă.
Studenţii trebuie să fie, în prealabil, înscrişi la una din universităţile din E.A.U. şi trebuie să aibă asigurare de sănătate. De asemenea trebuie să plătească o garanţie, sumă ce le va fi returnată la părăsirea definitivă a ţării.

Viză cu intrări multiple

Acest tip de viză este destinat oamenilor de afaceri care călătoresc frecvent în EAU. Viza este valabilă şase luni de la data eliberării. Fiecare şedere nu trebuie să depăşească 14 zile.

Viză de vizită pentru scopuri medicale

Fiecare şedere nu trebuie să depăşească 90 de zile.
Aceste vize pot fi prelungite o singură dată pentru aceeaşi perioadă.

Viză de rezidenţă

Această viză este destinată celor care vor veni să locuiască pe o perioadă nedefinită cu o persoană care este deja rezidentă în EAU. Pentru soţie/soţ şi copii, această viză are valabilitatea de 3 ani.
Pentru părinţii persoanelor rezidente în EAU, acest tip de viza este anual. Pentru părinţi este obligatorie depunerea unei garanţii (returnabile la finalul şederii persoanei respective).
Permisele de rezidenţă îşi pierd valabilitatea dacă posesorii au locuit în afara EAU mai mult de şase luni continuu.

Viză pentru investitor

Acest tip de viză este destinat investitorilor străini în parteneriat cu cei emiratezi. Investitorul străin trebuie să fi depus un capital de cel puţin 70.000 de Dhs. Viza este valabilă 3 ani.

Viză de angajare

Este acordată de către Departamentul de Imigrare celor care doresc să lucreze pe teritoriul EAU, cu aprobarea prealabilă a Ministerului Muncii.
Are valabilitate de 2 luni cu 30 de zile drept de şedere în EAU. Odată intrat în ţară, compania la care urmează să lucraţi se va ocupa de obţinerea permisului de şedere pentru muncă.

 

In focus

Importanța înregistrării în portalul ECons a cetățenilor români prezenți pe spațiu

19.01.2020

Rugăm ceățenii români prezenți în aria de competență a ambasadei să realizeze importanța înregistrării în portalul ECons pentru a beneficia de asistență și protecție consulară în situații de …

Programul de burse MAE oferite de România cetățenilor străini pentru anul universitar 2020-2021

19.01.2020

Programul de burse oferite de România pentru studenţii străini , anul universitar 2020-2021 Vă aducem la cunoștință lansarea programului de burse oferite de statul român, prin Ministerul…

Burj Khalifa va fi iluminat de Ziua Nationala a României, 1 Decembrie 2019, la orele 08,10 PM, timp de un minut, in culorile tricolorului nostru.

30.11.2019

Dragi concetateni din E.A.U., Ne face placere sa va informam ca, in urma demersului nostru, Burj Khalifa va fi iluminat de Ziua Nationala a României, 1 Decembrie 2019, la orele 8,30 PM, timp de un…