Relaţii bilaterale

Relaţii economice

RELAŢIILE COMERCIALE, COOPERAREA ECONOMICĂ SI TEHNICĂ

Dezvoltarea schimburilor comerciale a fost favorizată de o serie de elemente, precum: crearea unui cadru juridic adecvat, inaugurarea liniei maritime regulate Constanţa – Dubai (în aprilie 1992) şi semnarea unui Protocol de colaborare între cele două Camere de Comerţ şi Industrie (1991).
 
Au avut loc forumuri economice româno – emirateze (Bucureşti, octombrie 1993, Abu Dhabi, octombrie 2000, februarie 2002) şi misiuni economice (Abu Dhabi, 29 aprilie – 2 mai 2008).
 
O delegaţie emirateză condusă de A.S. Şeica Lubna bint Qasimi, ministrul comerţului exterior, a participat la „Forumul Economic CCG – România: Oportunităţi de Afaceri în Sud-Estul Europei (Bucureşti, 8-10 martie 2011).
 
În martie 2004, domnul Eugen Dijmărescu, ministru delegat pentru comerţ, a efectuat o vizită la Abu Dhabi şi Dubai, în fruntea unei delegaţii economice şi de oameni de afaceri. Cu această ocazie, au fost desfăşurate întâlniri cu miniştrii emiratezi ai economiei şi comerţului, petrolului şi resurselor minerale, precum şi cu preşedintele Federaţiei Camerelor de Comerţ şi Industrie a EAU şi au fost organizate trei forumuri de afaceri în emiratele Abu Dhabi, Dubai şi Sharjah.
 
În iulie 2003, domnul Ion Ţiriac, preşedintele Consiliului Strategic al Agenţiei Române pentru Investiţii Străine, a efectuat o vizită în EAU, având întâlniri cu A.S. Şeicul Hamdan Bin Zayed al Nahyan, viceprim-ministru şi ministru de stat pentru afaceri interne, şi cu preşedintele Camerei de Comerţ federale.
 
Prima sesiune a Comisiei mixte de cooperare economică şi tehnică a avut loc la Bucureşti (31 august – 2 septembrie 1992), prilej cu care au fost examinate posibilităţile de cooperare pe linie financiar-bancară, de realizare de investiţii în România şi de obiective economice în EAU. După 8 ani, în perioada 28-30 mai 2000, a doua sesiune a Comisiei Mixte a avut loc la Abu Dhabi, delegaţia română fiind condusă la nivel de secretar de stat.
 
Expoziţie de produse româneşti cu caracter permanent în emiratul Sharjah
 
Începând cu 24 aprilie 2011, se desfăşoară Expoziţia generală de promovare a ofertei româneşti de export la complexul expoziţional din emiratul Sharjah, eveniment organizat de MECMA, CRPCIS şi patronatul APREL. Manifestarea are loc într-un spaţiu adiacent expoziţiei, special dedicat centrelor naţionale de promovare la export, unde se află expoziţii permanente.
Pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi expun 51 de societăţi româneşti. Oferta de export prezintă o mare diversitate, fiind expuse echipamente industriale, mobilă, ingrediente pentru producerea de produse alimentare, produse alimentare româneşti tradiţionale, marmură, materiale de construcţii şi produse din lemn, încălţăminte, echipamente electrice, echipamente şi servicii din domeniul protecţiei mediului, energii regenerabile, rochii de mireasă şi vestimentaţie pentru ocazii, servicii de învăţământ superior şi cercetare, produse de uz casnic, aparate electrice şi electronice, obiecte din sticlă de laborator şi decorative, suplimente nutritive şi produse naturiste, elemente decorative din sticlă, apă minerală şi băuturi răcoritoare, forţă de muncă.
 
STRUCTURA SCHIMBURILOR COMERCIALE BILATERALE
 
Exporturile au constat, în principal, din: produse petrochimice si metalurgice, motoare şi transformatori electrici, armături industriale, rulmenţi, cherestea, elicoptere şi piese de schimb, hârtie, produse chimice.
În exportul românesc, deşi aparent diversificat, ponderea valorică o deţin câteva grupe de produse tradiţionale (produse petrochimice, metalurgice, cherestea, maşini şi dispozitive diverse, maşini si aparate electrice). Unele dintre aceste mărfuri (produse metalurgice, rulmenţi) sunt importate de către firmele emirateze în vederea reexportului pe alte pieţe din zona (Yemen, Qatar, Oman, Bahrein).
 
Importurile au constat, în principal, din: produse electronice şi electrocasnice, bunuri de larg consum, cosmetice, uleiuri esenţiale, aparatură de laborator, ţesături, accesorii auto şi fructe de mare. Importul din EAU este mai diversificat, fără ca un produs sau un număr mai restrâns de produse să deţină o pondere semnificativă în exportul acestei ţări în România.
 
DOMENIUL TRANSPORTURILOR
 
În prezent, compania TAROM operează săptămânal  3 zboruri regulate pe ruta Bucureşti – Dubai – Bucureşti.

Începând cu 1 octombrie, compania emirateză low-cost FlyDubai operează pe relaţia Dubai-Bucureşti-Dubai cu 4 zboruri pe săptămână.

INVESTIŢII DE CAPITAL EMIRATEZ ÎN ROMÂNIA

 
Emiratele Arabe Unite ocupă locul 72 în clasamentul pe ţări al investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social, conform soldului existent la data de 31 decembrie 2009. Valoarea capitalului social subscris de societăţile comerciale cu participare la capital din Emiratele Arabe Unite se ridică la 2,64 milioane dolari, ceea ce reprezintă sub 0,01% din totalul capitalului social subscris de societăţile comerciale cu participare străină la capital. În prezent, îşi desfăşoară activitatea în România un număr de 239 societăţi comerciale cu participare la capitalul social din Emiratele Arabe Unite.

Recuperarea TVA de către turiștii străini

27.10.2018

Recent, Autoritatea Federală de Taxe a E.A.U. a anunțat că, începând cu 18 noiembrie a.c., va fi aplicată o schemă de recuperare a TVA de către turiștii străini. Recuperarea va fi posibilă exclusiv…

Lista secțiilor de votare

04.10.2018

Lista secţiilor de votare din străinătate - Referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018 Nr. Sectie Stat Localitate Adresa sediu secție de votare 1 Afganis…

Referendum 2018

26.09.2018

Stimați concetățeni, Dorim să vă informăm că, în zilele de 6 și 7 octombrie a.c., între orele 07.00 și 21.00, Ambasada României la Abu Dhabi și Consulatul General al…